Java, bruisend van energie!

Java is het drukst bevolkte eiland ter wereld met ruim 135 miljoen inwoners en daarmee ook een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Je vindt er diverse grote steden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Naast drukbevolkt is Java ook een van de meest bezochte eilanden van Indonesië en een ideaal eiland voor een rondreis. Je kunt er rekenen op een mooie mix van cultuur en natuur en zelfs in het hoogseizoen is het niet over-toeristisch.


Het eiland is, ondanks relatief lange afstanden, heel makkelijk te bereizen omdat er een goed onderhouden treintraject loop vanaf Jakarta in het westen tot Surabaya in het oosten. Je kunt zelfs de trein tot Banyuwangi nemen waar de boot naar Bali vertrekt. Java is voor een groot deel vrij plat en je vindt er nauwelijks jungle. Wel veel uitgestrekte weilanden die voor akkerbouw gebruikt worden.

Jakarta

De kans is groot dat je op Jakarta vliegt wanneer je naar Indonesië reist en je deze stad dus ook bezoekt. Jakarta is enorm groot en heeft bijna 10 miljoen inwoners. Een aanrader voor wie van drukte en grote steden houdt. Je vindt hier mooie musea en kun er een bezoek brengen aan de voormalige Bataviastad. Als Nederlander zul je hier zeker veel herkennen!

Echte hotspots in Jakarta zijn de Istiqlal Moskee, de Grand Indonesia Mall en de Jakarta Cathedral. Ook een wandeling door Central Park is zeker de moeite waard!

Voor de avonturiers

Op Java bevinden zich tientallen vulkanen, waarvan er veel nog actief zijn. Sommige van deze vulkanen zijn goed te bereiken en te beklimmen. Blogger Lienke van ‘Dear good morning’ beklom de Merapi vulkaan. In haar blog vertelt ze er meer over.Vulkanen beklimmen

Op Java bevinden zich tientallen vulkanen, waarvan er veel nog actief zijn. Sommige van deze vulkanen zijn goed te bereiken en te beklimmen. De Bromo en de Merapi zijn populaire vulkanen en kunnen als dagtrip worden beklommen.


Cave tubing

Cave tubing is te vergelijken met raften, maar dan in een grote rubberen band. De Pindul Cave, waarin je kunt cave tuben, ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Jogyakarta. Ook de tocht ernaartoe is de moeite waard; dwars door het berglandschap met prachtige uitzichten. Onder begeleiding van een gids laat je je meevoeren over wilde rivieren en drijf je langs rijstvelden en door donkere grotten met duizenden vleermuizen. Ook kun je er een frisse duik nemen of douchen onder een van de watervallen.

Kabelbaan

Wanneer je een bezoekje brengt aan Timang Beach kun je met een kabelbaan naar het Panjang Island. Deze kabelbaan wordt van origine gebruikt door kreeftenvissers, omdat dit rotseiland bekend staat als de beste plek om kreeft te vangen. Je moet het wel aandurven om met het houten bakje over de woeste zee te gaan, maar als je er dan eenmaal bent kun je genieten van de mooiste zonsondergang. Verder is het leuk om er met de dorpsbewoners te genieten van de lokale lekkernij; kreeft!

Sandboarden

De zandduinen (Gumuk Pasir) Parangtritis zijn onstaan door de vulkaanuitbarstingen van de Merapi en de Merabaru. Deze zandduinen zijn te vergelijken met de woestijn in het Midden-Oosten en lenen zich met een hoogte van 20 meter perfect om op te sandboarden. Je kunt het sandboarden vergelijken met snowboarden, de techniek is hetzelfde. Tip: trek een lange broek aan en zet een zonnebril op. Overigens is de zonsondergang ook hier weer prachtig om te zien.

Yogyakarta, de leukste stad op Java

Yogyakarta is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Indonesië. En niet voor niks, want deze populaire stad is een smeltkroes van diversiteit. Cultuur en natuur komen hier samen en je kunt er genieten van prachtige tempels, mooie uitzichten en niet te vergeten heerlijk streetfood. Daarnaast is Yogyakarta een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Borobudur en de Prambanan.

De pracht en praal van Borobudur en Prambanan

Yogyakarta is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels Borobudur en Prambanan. Blogger Jeroen van 'We are travellers' bezocht ze. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees dan zijn blog.

"Het leukste vind ik dat je hele 'rare' gerechten ziet, althans, voor ons"

- Simone van foodblog Simone's Kitchen

De Indonesische keuken

De Indonesische keuken kent een zeer grote verscheidenheid aan ingrediënten en bereidingswijzen en is daardoor zeer divers. De keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote diversiteit aan gerechten in de Indonesische keuken.

Proeven op de Jalan Malioboro

Blogger Simone van Simones Kitchen verkende Yogyakarta. Jalan Malioboro is de ideale plek om typisch Indonesische gerechten te zien en te proeven. Benieuwd naar wat ze daar tegenkwam? Check dan haar blog.

Geïnspireerd? Ontdek nog meer Indonesië & bezoek: