Sumatra, waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten


Sumatra is het meest westelijke en op een na grootste eiland van Indonesië. Er wonen meer dan 50 miljoen mensen en er worden wel 52 verschillende talen gesproken.

De hoofdstad van het eiland is Medan. Sumatra staat bekend om haar prachtige natuur met ongerept regenwoud. Dat in combinatie met de kleurrijke onderwaterwereld en bijzondere dieren maken van Sumatra een waar paradijs. Naast de mooie natuur heeft Sumatra ook een zeer vriendelijke bevolking. Dit maakt het een must see voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van Indonesische cultuur en natuur. Uiteraard zijn er ook genoeg mogelijkheden om even helemaal te relaxen.


Zeker niet overslaan
Wie een bezoek brengt aan dit prachtige eiland kan een aantal plaatsen niet overslaan. Lees hieronder wat je echt gezien of gedaan moet hebben.

De smaken van Sumatra

Blogger Simone van ‘Simones Kitchen’ bezocht de centrale markt in Medan en ging daar op zoek naar de typische ingrediënten en smaken van de Sumatraanse keuken.

Benieuwd naar wat ze daar vond? Over haar ervaringen lees je meer op haar blog!

"Ben je in de buurt van Medan? Dan is Balige dé markt om te bezoeken."

- Simone's Kitchen

Het traditionele eten uit Indonesië is heel divers, en verschilt per eiland en regio. De keuken van Padang, afkomstig van West-Sumatra en de Minangkabau-bevolking, is een van de bekendste en meest geliefde. Restaurants en eetstalletjes met daarop 'Masakan Padang' geschreven (gerechten uit de Padang-keuken), zijn inmiddels in heel Indonesië te vinden.

Schiereiland Samosir


Vanaf Medan reis je in ongeveer drie uur naar het Tobameer, waarin het schiereiland Samosir ligt. Op dit schiereiland leven de Bataks, die onder meer bekend zijn om de traditionele dans en hun handgeweven textiel,'ulos'.

Tor-tor Dans

De 'tor-tor' is een traditionele dans van de Bataks in Noord-Sumatra. In de cultuur van de Bataks hebben dansen vooral een rituele betekenis. Ook bij de 'tor-tor' is dit het geval. De dansers beelden magiërs uit die de geesten vragen om kwaad af te weren en ze een gezegend leven of goede oogst te schenken. De dans wordt meestal opgevoerd tijdens bruiloften, begrafenissen, de oogsttijd en bij de ontvangst van belangrijke gasten. In Huta Bolon, op Samosir, worden door de bewoners dagelijks dansvoorstellingen gegeven.

Ulos

Niet alleen om hun dans maar ook om hun weefkunst zijn de Bataks bekend. Geweven doeken worden er ‘ulos ni tondi’ (textiel van de ziel) genoemd. Deze 'ulos' speelden een grote rol in het leven van de Bataks en werden gezien als statussymbool. De doeken worden geweven door vrouwen en alle gebruikte kleuren hebben een symbolische betekenis. Het centrum van de ulosweefkunst is het schiereiland Samosir.


Sipiso-piso betekent 'duizenden scherpe messen' in het Indonesisch

De Sipiso-Piso waterval is met zijn 120 meter een van de hoogste watervallen in Indonesië. Sipiso-piso betekent 'duizenden scherpe messen' in het Indonesisch; en dat ervaar je letterlijk wanneer je onderaan de waterval staat (mocht het je lukken om in de buurt te komen). Aan de overkant van de waterval is een uitzichtpunt, waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt op de waterval, maar ook op de noordkant van het Tobameer.


Er zijn hier kleine winkeltjes waar je souvenirs en lokale gerechten en drinken kunt kopen. Mocht je de tocht durven wagen; in ongeveer een halfuur kun je over een kronkelig pad naar beneden lopen. Je komt dan heel dichtbij het bulderende water dat naar beneden valt.

Bezoek aan de orang-oetans

Blogger Jeroen van ‘We are travellers’ stond in de jungle oog in oog met orang-oetans. Als je meer wilt lezen over deze indrukwekkende mensapen, die te zien zijn in Gunung Leuser National park, check dan zijn blog.

Nationale parken op Sumatra


Het Gunung Leuser National park is een van de grootste van Indonesie. In dit park kun je orang oetans bekijken en genieten van de ongerepte natuur. In Bukit Lawang, een dorpje in het nationale park, is een rehabilitatie centrum voor orang-oetans gebouwd. Naast de orang-oetan leven er gibbons, tijgers, olifanten, neushoorns, vele vogels, reptielen en insecten.

Het grootste nationale park van Sumatra is het Kerinci Seblat National Park. Het park ligt verspreid over de vier provincies op het eiland; West-Sumatra, Jambi, Bengkulu en Zuid-Sumatra. Grote delen van het park behoren tot de Bukit Barisan bergketen, hier ligt de hoogste bergtop van Sumatra, de Gunung Kerinci. Het nationale park is afwisselend met bergen, beboste gebieden, geisers, rivieren met stroomversnellingen en watervallen.


Een van de kleinste nationale parken van Indonesië is het Way Kambas National Park. Dit gebied staat bekend om de Sumatraanse olifanten. In het park vind je de grootste verswater moerasbossen van Sumatra. De laaglandregenwouden in het gebied behoren tot de laatste van Sumatra.

De wonderen uit de natuur

Op geen enkele andere plek ter wereld leven tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans samen op één plek. Daarom kom je als wildlife-liefhebber echt aan je trekken op Sumatra.

Actieve vakantie

Blogger Lienke van 'Dear Good Morning' ging voor een actieve vakantie in Indonesië. De omgeving rond Lake Toba en het eiland Samosir bleken fantastische locaties om hard te lopen. Meer zien van Lienke haar work-out? Check dan haar blog.

Het land van de Bataks

Tijdens een reis door Sumatra kun je het imposante Tobameer eigenlijk niet overslaan. Het meer is gelegen op een hoogte van 900 meter, is waarschijnlijk 450 meter diep en heeft een oppervlakte van 1146 vierkante kilometer. Het gebied waarin het Tobameer ligt, het land van de Bataks, is prachtig en heel interessant. Men leeft hier op veel plaatsen nog precies als vroeger en je krijgt er een prachtig kijkje in het dagelijks leven van de bewoners.

De Bataks zijn aan elkaar verwante volkeren en hebben een eigen taal in Noord-Sumatra. Zij vormen een van de grootste inheemse volken van Indonesië. 'Batak' is waarschijnlijk een (beledigende) bijnaam die moslims hen hebben gegeven, omdat deze benaming ook voorkomt bij andere volken in Azië. De Batak van het Tobameer staan vooral bekend om hun muziek, zang, dans en eten. Velen van hen zijn christelijk, zo maken zij bijvoorbeeld ook babi pangang (varkensvlees). De Bataks zijn onder meer bekend om de traditionele dans en hun handgeweven textiel, 'ulos'.

Waar cultuur &
natuur elkaar ontmoeten

Share:

Geïnspireerd? Ontdek nog meer Indonesië & bezoek: